• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The phenolic composition, aroma compounds, physicochemical and antimicrobial properties of Nigella sativa L. (black cumin) honey

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (726.0Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2022

Yazar

Kolaylı, Sevgi
Kazaz, Gamze
Özkök, Aslı
Keskin, Merve
Kara, Yakup
Kandur, Esra Demir
Ertürk, Ömer

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Kolayli, S., Kazaz, G., Ozkok, A., Keskin, M., Kara, Y., Kanbur, E.D. & Erturk, O. (2022). The phenolic composition, aroma compounds, physicochemical and antimicrobial properties of Nigella sativa L. (black cumin) honey. European Food Research and Technology. https://doi.org/10.1007/s00217-022-04160-2
10.1007/s00217-022-04160-2

Özet

Honey is an important bee product with its nutritional and medicinal properties. Characterization of different monofloral honey has importance for focusing on honey's biocomponents and the potential use of its medicinal applications. Although Black cumin (Nigella sativa L.) is a valuable monofloral honey, there are less study about its both chemical and biochemical study in literature. In this study, some characteristic properties of black cumin honey (Nigella sativa L.) were evaluated. The mean total polyphenol content (TPC), total flavonoid content (TFC), and total antioxidant capacity based on the ferric reducing/antioxidant power (FRAP) and 2,2-diphenyl-1-picryhydrazyl (DPPH) free radical scavenging activity were 55.23 +/- 1.27 mg GAE/100 g, 1.18 +/- 0.11 mg QUE/100 g, 219.50 mu mol FeSO4.7H(2)O/g, 219.50 +/- 8.67 mu MFeSO4/g, and 38.40 +/- 2.26 mg/mL, respectively. Phenolic composition was measured by means of high-performance liquid chromatography-photodiode-array detection (HPLC-PDA) using 25 standards. Ellagic acid and pinocembrin were identified as the major components. Antimicrobial activities were tested on Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Salmonella enteric subsp. enterica, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes and Candida albicans. The results showed that Nigella sativa honeys were especially effective against L. monocytogenes, S. aureus, and E. faecalis. The results show that N. sativa honey possesses high apitherapeutic potential, although further research is now needed.

Kaynak

European Food Research and Technology

Bağlantı

https://doi.org/10.1007/s00217-022-04160-2
https://hdl.handle.net/11436/7094

Koleksiyonlar

  • FEF, Biyoloji Bölümü Koleksiyonu [594]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6023]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.