• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Characterization of volatile compounds nongrafted and pumpkin-grafted bitter gourd (Momordica charantia L.)

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (967.5Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2022

Yazar

Karataş, Arzu
Şavşatlı, Yusuf

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Karatas, A. & Savsatli, Y. (2022). Characterization of volatile compounds nongrafted and pumpkin-grafted bitter gourd (Momordica charantia L.). Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 46(3), 327-339. https://doi.org/10.55730/1300-011X.3006

Özet

Bitter melon (Momordica charantia L.) is a unique vegetable-fruit possessing several multifarious health benefits. In this study, the plant extraction obtained from grafted bitter gourd onto pumpkin (Cucurbita maxima) and nongrafted bitter gourd cultivated under greenhouse conditions were evaluated for their constituents of volatile compounds. Gas chromatography-mass spectrometry (SPME-GC-MS) techniques were employed to determine these compounds in the leaves (young, middle, and old-age) and fruits (unripe and ripe) of bitter gourd. The volatile compounds in the leaves of pumpkin during the three stages mentioned above were also investigated. Overall, 72 in leaves and 56 in fruits of bitter gourd compounds belonging to eight major chemical groups were identified: acid, alcohol, aldehyde, alkane, ester, ketone, lactone, and terpene. A total of 52 compounds belonging to the eight major groups mentioned above were also identified from pumpkin leaves. Aldehyde, terpene, and ester were reactively the most prevalent groups found in bitter gourd and pumpkin. The grafted bitter gourds developed up to 23 new compounds in leaves and 15 in their fruits. The grafting of bitter gourd onto pumpkin also halted the production of up to 15 different compounds in fruits and seven in their leaves. Based on principal component analysis and cluster analysis results, the dissimilarity between grafted and nongrafted bitter gourd decreased over time from young to old leaves or unripped to ripe fruit. In conclusion, the grafting of bitter gourd onto pumpkin drastically reshaped the composition of volatile compounds in both leaves and fruits of bitter gourd.

Kaynak

Turkish Journal of Agriculture and Forestry

Cilt

46

Sayı

3

Bağlantı

https://doi.org/10.55730/1300-011X.3006
https://hdl.handle.net/11436/7186

Koleksiyonlar

  • Bahçe Bitkileri Bölümü Koleksiyonu [67]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • Tarla Bitkileri Bölümü Koleksiyonu [50]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.