dc.contributor.author | Başaran, Burhan | |
dc.date.accessioned | 2023-01-31T05:45:44Z | |
dc.date.available | 2023-01-31T05:45:44Z | |
dc.date.issued | 2021 | en_US |
dc.identifier.citation | Basaran, B. (2021). A Study of Food Poisoning Cases in Turkey from 2016 to 2020 According to the Written and Visual Media. Akademik Gıda, 19(3), 281-290. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1011221. | en_US |
dc.identifier.issn | 1304-7582 | |
dc.identifier.issn | 2148-015X | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1011221 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11436/7458 | |
dc.description.abstract | This study aims to examine and statistically analyze the cases of food poisoning in Turkey between 2016 and 2020,
and the number of people affected by these cases. The data on food poisoning were obtained from news sources
published in the written and visual media while weather temperature and relative humidity values were obtained from
the Ministry of Agriculture and Forestry. Frequency distributions and Kruskal Wallis and Bonferroni non-parametric
tests were used to evaluate the data. A total of 504 cases of food poisoning (100.8 cases/year, 42 cases/month) were
experienced in Turkey between 2016 and 2020, and the estimated number of people affected by those cases is
27,196. Surprisingly, most cases of food poisoning occurred in autumn and winter while the lowest number of cases
took place in summer. Students and employees were most affected by food poisoning. No direct correlation of food
poisoning with ambient temperature and relative humidity was determined. The study is the first research conducted
in Turkey in this area, and can be used to develop strategies and policies for food safety. | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı; 2016-2020 yılları arasında Türkiye’de yaşanan gıda zehirlenme vakalarını, bu vakalardan
etkilenen kişi sayılarını incelemek ve istatistiksel olarak analiz etmektir. Gıda zehirlenmelerine ait veriler yazılı ve
görsel medyada çıkan ve haber niteliği taşıyan kaynaklardan elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans
dağılımları, nonparametrik testlerden Kruskal Wallis ve Bonferroni testi kullanılmıştır. 2016-2020 yılları arasında
Türkiye’de toplam 504 gıda zehirlenme vakası (100,8 vaka sayısı/yıl, 42 vaka sayısı/ay) yaşanmış ve bu vakalardan
tahmini 27 196 kişi etkilenmiştir. Şaşırtıcı bir şekilde gıda zehirlenme vakaları en çok sonbahar ve kış mevsiminde en
az yaz mevsiminde gerçekleşmiştir. Gıda zehirlenmelerinden en çok öğrenciler ve çalışanlar etkilenmiştir. Hava
sıcaklığı ve nispi nemin gıda zehirlenme vakalarıyla doğrudan bir ilişkisi saptanmamıştır. Çalışma bu alanda
Türkiye’de yapılan ilk araştırmadır. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | Sidas Medya | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Food poisoning | en_US |
dc.subject | Climatic conditions, | en_US |
dc.subject | Seasonal change | en_US |
dc.subject | Ambient temperature | en_US |
dc.subject | Relative humidity | en_US |
dc.subject | Turkey | en_US |
dc.subject | Gıda zehirlenmesi | en_US |
dc.subject | İklim koşulları | en_US |
dc.subject | Ortam sıcaklığı | en_US |
dc.subject | Bağıl nem | en_US |
dc.subject | Türkiye | en_US |
dc.title | A study of food poisoning cases in turkey from 2016 to 2020 according to the written and visual media | en_US |
dc.title.alternative | Türkiye’de gıda zehirlenmesi vakalarının incelenmesi: 2016-2020 | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | RTEÜ, Ardeşen Meslek Yüksekokulu, Seyahat, Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Başaran, Burhan | |
dc.identifier.doi | 10.24323/akademik-gida.1011221 | en_US |
dc.identifier.volume | 19 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 281 | en_US |
dc.identifier.endpage | 290 | en_US |
dc.relation.journal | Akademik Gıda | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |