Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBaşaran, Burhan
dc.date.accessioned2023-01-31T05:45:44Z
dc.date.available2023-01-31T05:45:44Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationBasaran, B. (2021). A Study of Food Poisoning Cases in Turkey from 2016 to 2020 According to the Written and Visual Media. Akademik Gıda, 19(3), 281-290. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1011221.en_US
dc.identifier.issn1304-7582
dc.identifier.issn2148-015X
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24323/akademik-gida.1011221
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7458
dc.description.abstractThis study aims to examine and statistically analyze the cases of food poisoning in Turkey between 2016 and 2020, and the number of people affected by these cases. The data on food poisoning were obtained from news sources published in the written and visual media while weather temperature and relative humidity values were obtained from the Ministry of Agriculture and Forestry. Frequency distributions and Kruskal Wallis and Bonferroni non-parametric tests were used to evaluate the data. A total of 504 cases of food poisoning (100.8 cases/year, 42 cases/month) were experienced in Turkey between 2016 and 2020, and the estimated number of people affected by those cases is 27,196. Surprisingly, most cases of food poisoning occurred in autumn and winter while the lowest number of cases took place in summer. Students and employees were most affected by food poisoning. No direct correlation of food poisoning with ambient temperature and relative humidity was determined. The study is the first research conducted in Turkey in this area, and can be used to develop strategies and policies for food safety.en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı; 2016-2020 yılları arasında Türkiye’de yaşanan gıda zehirlenme vakalarını, bu vakalardan etkilenen kişi sayılarını incelemek ve istatistiksel olarak analiz etmektir. Gıda zehirlenmelerine ait veriler yazılı ve görsel medyada çıkan ve haber niteliği taşıyan kaynaklardan elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans dağılımları, nonparametrik testlerden Kruskal Wallis ve Bonferroni testi kullanılmıştır. 2016-2020 yılları arasında Türkiye’de toplam 504 gıda zehirlenme vakası (100,8 vaka sayısı/yıl, 42 vaka sayısı/ay) yaşanmış ve bu vakalardan tahmini 27 196 kişi etkilenmiştir. Şaşırtıcı bir şekilde gıda zehirlenme vakaları en çok sonbahar ve kış mevsiminde en az yaz mevsiminde gerçekleşmiştir. Gıda zehirlenmelerinden en çok öğrenciler ve çalışanlar etkilenmiştir. Hava sıcaklığı ve nispi nemin gıda zehirlenme vakalarıyla doğrudan bir ilişkisi saptanmamıştır. Çalışma bu alanda Türkiye’de yapılan ilk araştırmadır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherSidas Medyaen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFood poisoningen_US
dc.subjectClimatic conditions,en_US
dc.subjectSeasonal changeen_US
dc.subjectAmbient temperatureen_US
dc.subjectRelative humidityen_US
dc.subjectTurkeyen_US
dc.subjectGıda zehirlenmesien_US
dc.subjectİklim koşullarıen_US
dc.subjectOrtam sıcaklığıen_US
dc.subjectBağıl nemen_US
dc.subjectTürkiyeen_US
dc.titleA study of food poisoning cases in turkey from 2016 to 2020 according to the written and visual mediaen_US
dc.title.alternativeTürkiye’de gıda zehirlenmesi vakalarının incelenmesi: 2016-2020en_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Ardeşen Meslek Yüksekokulu, Seyahat, Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorBaşaran, Burhan
dc.identifier.doi10.24323/akademik-gida.1011221en_US
dc.identifier.volume19en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage281en_US
dc.identifier.endpage290en_US
dc.relation.journalAkademik Gıdaen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster