Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYıldırım, Gülsün
dc.contributor.authorÇalışkan, Gültekin
dc.date.accessioned2023-02-21T06:26:07Z
dc.date.available2023-02-21T06:26:07Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationYıldırım, G. & Çalışkan, G. (2021). Restoranların Günümüz Teknolojisine Uyumunun Belirlenmesi için EndeksOluşturulması ve Uyum Sıralamalarının Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9(3), 2345-2371.en_US
dc.identifier.issn2147-8775
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/467825/restoranlarin-gunumuz-teknolojisine-uyumunun-belirlenmesi-icin-endeksolusturulmasi-ve-uyum-siralamalarinin-tespiti-uzerine-bir-arastirma
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7652
dc.description.abstractTeknolojik gelişmeler ile birlikte ortaya çıkan akıllı konseptlerde yapılan yatırımların değerlendirilebilmesi ve ölçülebilmesi için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada akıllı şehir ile başlayan ve akıllı otel konseptine uzanan süreçte bir alt boyut olarak değerlendirilebilecek ‘akıllı restoran ve mutfak’ uygulamaları ele alınmıştır. Yapılan bu çalışmanın temel amacı ‘5 yıldızlı otel işletmelerinde bulunan mutfak ve restoran departmanlarının teknoloji kullanım düzeyleri nedir’ sorusunun cevabını bulmaktır. Bu amaca ulaşabilmek için bir akıllılık endeksi oluşturulmuştur. Bu doğrultuda oluşturulan bu endeksin yeterliliğinin saptanabilmesi için alanında uzman kişilerin görüşlerine başvurulmuş ve endeksin değerlendirilmesi istenmiştir. Uzman görüşünden elde edilen bulgular ile endeksin son hali oluşturulmuştur. Oluşturulan bu endeks Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan beş yıldızlı otel işletmelerine uygulanmıştır. İşletmelerden alınan veriler doğrultusunda işletmeler çok kriterli karar verme yöntemlerinden olan TOPSİS tekniği kullanılarak günümüz teknolojisine uyum sırasına göre sıralanmıştır. Çalışma sonundaelde edilen bulgulara göre teknolojik donanım düzeyi yüksek olan işletmelerin, teknolojik donanımı daha düşük olan işletmelere göre bazı avantajları olduğu saptanmıştır.en_US
dc.description.abstractVarious studies have been carried out in order to evaluate and measure the investments made in smart concepts that have emerged with technological developments. In this study, 'smart restaurant and kitchen' applications, which can be considered as a sub-dimension in the process starting with the smart city and extending to the smart hotel concept, are discussed. In this study, the answer to the question of what is the technology usage level of the restaurant and kitchen departments in 5-star hotels is investigated. In order to achieve this aim, a smartness index was created in order to determine the adequacy of this index created in this direction, the opinions of experts in the field were consulted and the index was asked to be evaluated. The final version of the index was created with the findings obtained from the expert opinion. This index was applied to the five-star hotel businesses located in the Eastern Black Sea Region. In line with the data obtained from the enterprises, the enterprises were ranked according to the order of adaptation to today's technology by using the TOPSIS technique, which is one of the multi-criteria decision-making methods. According to the findings obtained at the end of the study, it has been determined that enterprises with high technological equipment have some advantages compared to enterprises with lower technological equipment.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAkıllı turizmen_US
dc.subjectAkıllılık endeksien_US
dc.subjectAkıllı şehiren_US
dc.subjectAkıllı otelen_US
dc.subjectAkıllı restoranen_US
dc.subjectSmart tourismen_US
dc.subjectSmartness indexen_US
dc.subjectSmart cityen_US
dc.subjectSmart hotelen_US
dc.subjectSmart restauranten_US
dc.titleRestoranların günümüz teknolojisine uyumunun belirlenmesi için endeks oluşturulması ve uyum sıralamalarının tespiti üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeA research on creating the ındex to determine the adaptation of restaurants to contemporary technology and determining the adaptation rankingsen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Ardeşen Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorYıldırım, Gülsün
dc.contributor.institutionauthorÇalışkan, Gültekin
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage2345en_US
dc.identifier.endpage2371en_US
dc.relation.journalJournal of Tourism and Gastronomy Studiesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster