dc.contributor.author | Yıldırım, Gülsün | |
dc.contributor.author | Çalışkan, Gültekin | |
dc.date.accessioned | 2023-02-21T06:26:07Z | |
dc.date.available | 2023-02-21T06:26:07Z | |
dc.date.issued | 2021 | en_US |
dc.identifier.citation | Yıldırım, G. & Çalışkan, G. (2021). Restoranların Günümüz Teknolojisine Uyumunun Belirlenmesi için EndeksOluşturulması ve Uyum Sıralamalarının Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9(3), 2345-2371. | en_US |
dc.identifier.issn | 2147-8775 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/467825/restoranlarin-gunumuz-teknolojisine-uyumunun-belirlenmesi-icin-endeksolusturulmasi-ve-uyum-siralamalarinin-tespiti-uzerine-bir-arastirma | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11436/7652 | |
dc.description.abstract | Teknolojik gelişmeler ile birlikte ortaya çıkan akıllı konseptlerde yapılan yatırımların
değerlendirilebilmesi ve ölçülebilmesi için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada akıllı
şehir ile başlayan ve akıllı otel konseptine uzanan süreçte bir alt boyut olarak
değerlendirilebilecek ‘akıllı restoran ve mutfak’ uygulamaları ele alınmıştır. Yapılan bu
çalışmanın temel amacı ‘5 yıldızlı otel işletmelerinde bulunan mutfak ve restoran
departmanlarının teknoloji kullanım düzeyleri nedir’ sorusunun cevabını bulmaktır. Bu
amaca ulaşabilmek için bir akıllılık endeksi oluşturulmuştur. Bu doğrultuda oluşturulan bu
endeksin yeterliliğinin saptanabilmesi için alanında uzman kişilerin görüşlerine
başvurulmuş ve endeksin değerlendirilmesi istenmiştir. Uzman görüşünden elde edilen
bulgular ile endeksin son hali oluşturulmuştur. Oluşturulan bu endeks Doğu Karadeniz
Bölgesi’nde yer alan beş yıldızlı otel işletmelerine uygulanmıştır. İşletmelerden alınan
veriler doğrultusunda işletmeler çok kriterli karar verme yöntemlerinden olan TOPSİS
tekniği kullanılarak günümüz teknolojisine uyum sırasına göre sıralanmıştır. Çalışma
sonundaelde edilen bulgulara göre teknolojik donanım düzeyi yüksek olan işletmelerin,
teknolojik donanımı daha düşük olan işletmelere göre bazı avantajları olduğu saptanmıştır. | en_US |
dc.description.abstract | Various studies have been carried out in order to evaluate and measure the investments
made in smart concepts that have emerged with technological developments. In this study,
'smart restaurant and kitchen' applications, which can be considered as a sub-dimension in
the process starting with the smart city and extending to the smart hotel concept, are
discussed. In this study, the answer to the question of what is the technology usage level of
the restaurant and kitchen departments in 5-star hotels is investigated. In order to achieve
this aim, a smartness index was created in order to determine the adequacy of this index
created in this direction, the opinions of experts in the field were consulted and the index
was asked to be evaluated. The final version of the index was created with the findings
obtained from the expert opinion. This index was applied to the five-star hotel businesses
located in the Eastern Black Sea Region. In line with the data obtained from the enterprises,
the enterprises were ranked according to the order of adaptation to today's technology by
using the TOPSIS technique, which is one of the multi-criteria decision-making methods.
According to the findings obtained at the end of the study, it has been determined that
enterprises with high technological equipment have some advantages compared to
enterprises with lower technological equipment. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Akıllı turizm | en_US |
dc.subject | Akıllılık endeksi | en_US |
dc.subject | Akıllı şehir | en_US |
dc.subject | Akıllı otel | en_US |
dc.subject | Akıllı restoran | en_US |
dc.subject | Smart tourism | en_US |
dc.subject | Smartness index | en_US |
dc.subject | Smart city | en_US |
dc.subject | Smart hotel | en_US |
dc.subject | Smart restaurant | en_US |
dc.title | Restoranların günümüz teknolojisine uyumunun belirlenmesi için endeks oluşturulması ve uyum sıralamalarının tespiti üzerine bir araştırma | en_US |
dc.title.alternative | A research on creating the ındex to determine the adaptation of restaurants to contemporary technology and determining the adaptation rankings | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | RTEÜ, Ardeşen Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Yıldırım, Gülsün | |
dc.contributor.institutionauthor | Çalışkan, Gültekin | |
dc.identifier.volume | 9 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 2345 | en_US |
dc.identifier.endpage | 2371 | en_US |
dc.relation.journal | Journal of Tourism and Gastronomy Studies | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |