• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Antioxidant potential of chestnut shell, stinging nettle, kiwi fruit and citrus fruit extracts and antibacterial effects against some fish pathogens

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (1.169Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2021

Yazar

Kobya, Orhan
Kara, Büşra
Uzun Yaylacı, Ecren
Çağlak, Emre

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Kobya, O., Kara, B., Uzun-Yaylacı, E. & Çağlak, E. (2021). Antioxidant Potential of Chestnut Shell, Stinging Nettle, Kiwi Fruit and Citrus Fruit Extracts and Antimicrobial Effects Against Some Fish Pathogens. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 6(2), 204-210. https://doi.org/10.35229/jaes.863233

Özet

The use of antioxidants and antibacterial compounds obtained from natural sources is important for human and animal health, as well as for controlling diseases. The aim of this study was to evaluates the antioxidant potentials and antibacterial effects of water extracts of C. sativa, U. dioica, A. deliciosa and C. aurantium against selected Gram-negative (Vibrio harveyi, Vibrio vulnificus, Vibrio anguillarum, Vibrio rotiferianus, Vibrio campbellii, Vibrio ponticus and Aeromonas veronii) and Gram-positive (Bacillus thuringiensis) bacteria. Results of antioxidant test indicated that the chestnut shell extract had the highest DPPH inhibition (87.03 %) followed by citrus fruit (80.40 %). All extracts showed antibacterial activity against one or more species of bacteria. The most susceptible bacteria were V. harveyi (32.05 mm zone diameter) and V. campbellii (21.66 mm zone diameter) and the resistant species were V. anguillarum, V. ponticus and A. veronii. The results show that plant extracts have the potential to be used as an antibacterial agent in aquaculture and as an antioxidant agent in processing technology.
 
Doğal kaynaklardan elde edilen antioksidan ve antimikrobiyal bileşiklerin kullanımı, insan ve hayvan sağlığı için olduğu kadar hastalıkların kontrolü açısından da önemlidir. Bu çalışmanın amacı, C. sativa, U. dioica, A. deliciosa ve C. aurantium bitkilerinden elde edilen su bazlı özütlerin antioksidan potansiyellerinin belirlenmesi, aynı zamanda seçilen Gram-negatif (Vibrio harveyi, Vibrio vulnificus, Vibrio anguillarum, Vibrio rotiferianus, Vibrio campbellii, Vibrio ponticus ve Aeromonas veronii) ve Gram-pozitif (Bacillus thuringiensis) bakterilere karşı antibakteriyel etkilerinin değerlendirilmesidir. Antioksidan aktivitesi testi sonuçlarına göre, en yüksek DPPH inhibisyonu (%87,03) kestane kabuğu özütünde, ikinci olarak turunç özütünde (%80,40) belirlenmiştir. Tüm özütlerin bir veya daha fazla bakteri türüne karşı antibakteriyel aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Özütlere karşı en duyarlı bakteriler V. harveyi (32,05 mm zon çapı) ve V. campbellii (21,66 mm zon çapı), dirençli türler ise V. anguillarum, V. ponticus ve A. veronii olarak belirlenmiştir. Çalışma sonuçları, elde edilen özütlerin su ürünleri yetiştiriciliğinde antibakteriyel madde ve işleme teknolojisinde antioksidan ajan olarak kullanılma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir
 

Kaynak

Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences

Cilt

6

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.35229/jaes.863233
https://hdl.handle.net/11436/7684

Koleksiyonlar

  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Koleksiyonu [163]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.