Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKobya, Orhan
dc.contributor.authorKara, Büşra
dc.contributor.authorUzun Yaylacı, Ecren
dc.contributor.authorÇağlak, Emre
dc.date.accessioned2023-02-23T06:37:56Z
dc.date.available2023-02-23T06:37:56Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationKobya, O., Kara, B., Uzun-Yaylacı, E. & Çağlak, E. (2021). Antioxidant Potential of Chestnut Shell, Stinging Nettle, Kiwi Fruit and Citrus Fruit Extracts and Antimicrobial Effects Against Some Fish Pathogens. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 6(2), 204-210. https://doi.org/10.35229/jaes.863233en_US
dc.identifier.issn2548-0006
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35229/jaes.863233
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7684
dc.description.abstractThe use of antioxidants and antibacterial compounds obtained from natural sources is important for human and animal health, as well as for controlling diseases. The aim of this study was to evaluates the antioxidant potentials and antibacterial effects of water extracts of C. sativa, U. dioica, A. deliciosa and C. aurantium against selected Gram-negative (Vibrio harveyi, Vibrio vulnificus, Vibrio anguillarum, Vibrio rotiferianus, Vibrio campbellii, Vibrio ponticus and Aeromonas veronii) and Gram-positive (Bacillus thuringiensis) bacteria. Results of antioxidant test indicated that the chestnut shell extract had the highest DPPH inhibition (87.03 %) followed by citrus fruit (80.40 %). All extracts showed antibacterial activity against one or more species of bacteria. The most susceptible bacteria were V. harveyi (32.05 mm zone diameter) and V. campbellii (21.66 mm zone diameter) and the resistant species were V. anguillarum, V. ponticus and A. veronii. The results show that plant extracts have the potential to be used as an antibacterial agent in aquaculture and as an antioxidant agent in processing technology.en_US
dc.description.abstractDoğal kaynaklardan elde edilen antioksidan ve antimikrobiyal bileşiklerin kullanımı, insan ve hayvan sağlığı için olduğu kadar hastalıkların kontrolü açısından da önemlidir. Bu çalışmanın amacı, C. sativa, U. dioica, A. deliciosa ve C. aurantium bitkilerinden elde edilen su bazlı özütlerin antioksidan potansiyellerinin belirlenmesi, aynı zamanda seçilen Gram-negatif (Vibrio harveyi, Vibrio vulnificus, Vibrio anguillarum, Vibrio rotiferianus, Vibrio campbellii, Vibrio ponticus ve Aeromonas veronii) ve Gram-pozitif (Bacillus thuringiensis) bakterilere karşı antibakteriyel etkilerinin değerlendirilmesidir. Antioksidan aktivitesi testi sonuçlarına göre, en yüksek DPPH inhibisyonu (%87,03) kestane kabuğu özütünde, ikinci olarak turunç özütünde (%80,40) belirlenmiştir. Tüm özütlerin bir veya daha fazla bakteri türüne karşı antibakteriyel aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Özütlere karşı en duyarlı bakteriler V. harveyi (32,05 mm zon çapı) ve V. campbellii (21,66 mm zon çapı), dirençli türler ise V. anguillarum, V. ponticus ve A. veronii olarak belirlenmiştir. Çalışma sonuçları, elde edilen özütlerin su ürünleri yetiştiriciliğinde antibakteriyel madde ve işleme teknolojisinde antioksidan ajan olarak kullanılma potansiyeline sahip olduğunu göstermektediren_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntibacterial activityen_US
dc.subjectAntioxidant potentialen_US
dc.subjectPathogen bacteriaen_US
dc.subjectPlant extractsen_US
dc.subjectAntibakteriyel aktiviteen_US
dc.subjectAntioksidan potansiyelen_US
dc.subjectBitki özütüen_US
dc.subjectPatojen bakterien_US
dc.titleAntioxidant potential of chestnut shell, stinging nettle, kiwi fruit and citrus fruit extracts and antibacterial effects against some fish pathogensen_US
dc.title.alternativeKestane kabuğu, ısırgan otu, kivi meyvesi ve narenciye özütlerinin antioksidan potansiyelleri ve bazı balık patojenlerine karşı antibakteriyel etkilerien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorKobya, Orhan
dc.contributor.institutionauthorKara, Büşra
dc.contributor.institutionauthorÇağlak, Emre
dc.identifier.doi10.35229/jaes.863233en_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage204en_US
dc.identifier.endpage210en_US
dc.relation.journalJournal of Anatolian Environmental and Animal Sciencesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster