Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBalta, Fikri
dc.contributor.authorVerep, Bülent
dc.date.accessioned2023-03-06T05:45:20Z
dc.date.available2023-03-06T05:45:20Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citation: Balta, F. & Verep, B. (2022). Bir gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) çiftliğinde görülen gaz kabarcığı hastalığı. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 7(4), 425-429. https://doi.org/10.35229/jaes.1190372en_US
dc.identifier.issn2548-0006
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35229/jaes.1190372
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7771
dc.description.abstractRize ilinde gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) çiftliğinde porsiyon büyüklüğünde (250 gr) balıkta gaz kabarcığı hastalığı vakası tespit edildi. Çiftliğe gelen suyun, yükseklik ve mesafe farkı olan bir dereden kapalı bir boru içinde geldiği belirlendi. Ayrıca, suyun boruyu tamamen doldurmadığı, suyun borunun içine hava çektiği ve aşırı doygun hale geldiği gözlemlendi. Suyun dinlendirilmeden (gazı uçurulmadan) direkt balık havuzlarına akıtıldığı belirlendi. Balık havuzlarında serbest oksijen (O2) miktarı, oksijen doygunluğu, su sıcaklığı sırasıyla 10.03-11.88 mg/L, %116.9-139.1 ve 20.3-20.9ºC olarak ölçüldü. Sudaki gaz doygunluğunu %103'in altına düşürmek için farklı yöntemler uygulandı; boru ağzı küçültüldü, dinlendirme havuzu yapılarak su havuza direkt verilmesi engellendi ve balık yetiştirme havuzlarına suyun fıskiye şeklinde akıtılmak gibi. Suyun gaz doygunluğu %100’e düşürüldüğünde gaz kabarcığı belirtilerinin ortadan kalktığı görüldü. Bu vakada porsiyonluk boydaki gökkuşağı alabalıklarında ölüm oranının %5 olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, bu uygulamalar ile çiftlikteki gaz kabarcığı sorunu çözüldü.en_US
dc.description.abstract: A case of gas bubble disease was found in portion size (250 g) fish in a rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) farm in Rize province. It was determined that the water coming to the farm came in a closed pipe from a stream at a distance of altitude and distance difference. In addition, it was observed that the water did not completely fill the pipe, the water drew air into the pipe and became supersaturated. It was determined that the water was poured directly into the fish ponds without resting (without degassing). The amount of free oxygen (O2), oxygen saturation and water temperature in the fish ponds were measured as 10.03-11.88 mg/L, 116.9- 139.1% and 20.3-20.9ºC, respectively. Different methods were applied to reduce the gas saturation in water below 103%; the pipe mouth was made smaller, a resting pool was built to prevent the direct supply of water to the pool, and the water is poured into the fish breeding pools in the form of a fountain. In this case, it was determined that the mortality rate in portion size rainbow trout was 5%. As a result, with these applications, the gas bubble problem in the farm was solved.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAşırı doymuşluken_US
dc.subjectGaz kabarcığı hastalığıen_US
dc.subjectGökkuşağı alabalığıen_US
dc.subjectTedavien_US
dc.subjectGas bubble diseaseen_US
dc.subjectRainbow trouten_US
dc.subjectSupersaturationen_US
dc.subjectTreatmenten_US
dc.titleBir gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) çiftliğinde görülen gaz kabarcığı hastalığıen_US
dc.title.alternativeOccurrence of gas bubble disease in a rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) farmen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorBalta, Fikri
dc.contributor.institutionauthorVerep, Bülent
dc.identifier.doi10.35229/jaes.1190372en_US
dc.relation.journalJournal of Anatolian Environmental and Animal Sciencesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster