Dondurulmuş olarak satışa sunulan hamsi balığının mikrobiyolojik kriter, radyonüklid aktivite konsantrasyonu ve bazı kalıcı organik kirletici miktarlarının araştırılması
Citation
Öğretmen, Ö.Y. (2022). Dondurulmuş olarak satışa sunulan hamsi balığının mikrobiyolojik kriter, radyonüklid aktivite konsantrasyonu ve bazı kalıcı organik kirletici miktarlarının araştırılması. Dondurulmuş olarak satışa sunulan hamsi balığının mikrobiyolojik kriter, radyonüklid aktivite konsantrasyonu ve bazı kalıcı organik kirletici miktarlarının araştırılması, 47(2), 359-371Abstract
Dondurularak satışa sunulan hamsi balığı örneklerinde mikrobiyolojik kriter, radyonüklid aktivite ve bazı
kalıcı organik kirleticilerin miktarları tespit edilerek Türk Gıda Kodeksi (TGK) ve Avrupa Birliği Konsey
tarafından belirlenen yönetmeliklere göre uygunluğu araştırılmıştır. Tespit edilen mikrobiyolojik değerler
TGK ve Avrupa Birliği Konsey yönetmeliğinde belirtilen kriterlere uygun bulunmuştur. Radyonüklid aktivite
konsantrasyonu Cs-131, Cs-137, K-40 ve I-131 için sırasıyla <5, <5, 102±15 ve <1 Bq kg-1 bulunmuş olup,
yönetmelikte belirlenen maksimum sınır değerlerinin altında tespit edilmiştir. Kalıcı organik kirleticilerden
dioksinler toplamı (PCDD/F), dioksin ve dioksin benzeri PCB’ler (dl-PCB’ler) toplamı ve indikatör PCB’ler
toplamı sırasıyla 0.02±0.0 pg/g yaş ağırlık, 0.050±01pg/g yaş ağırlık ve 2.91±0.43 ng/g yaş ağırlık olarak
bulunmuş olup TGK ve Avrupa Birliği Konsey yönetmeliğinde belirtilen maksimum kalıntı seviyelerin
altındadır. The microbiological criters, radionuclide activity and the amounts of some persistent organic
pollutants were determined in the frozen anchovy samples, and their conformity was investigated
according to the regulations determined by the Turkish Food Codex (TFC) and the European Union
Council. The detected microbiological values were found to comply with the criteria specified in the
TFC and the European Union Council regulations. Radionuclide activity concentrations were found
to be <5, <5, 102±15 and <1 Bq kg-1 for Cs-131, Cs-137, K-40 and I-131, respectively, which are
below the maximum limit values determined in the regulation. The total of dioxins (PCDD/F), the
sum of dioxin and dioxin-like PCBs (dl-PCBs), and the sum of indicator PCBs were found to be
0.02±0.0 pg/g wet weight, 0.050±01pg/g wet weight, and 2.91±0.43 ng/g wet weight, which are
below the maximum residue levels specified in the Turkish Food Codex and the European Union
Council regulation.