• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Modeling and evaluation of the sucrose-degrading activity of recombinantly produced oligo-1,6-glucosidase from A. gonensis

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (2.218Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2023

Yazar

Karaoğlu, Hakan
Balta, Zeynep Dengiz

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Karaoglu, H., & Dengız Balta, Z. (2023). Modeling and evaluation of the sucrose-degrading activity of recombinantly produced oligo-1,6-glucosidase from A. gonensis. Preparative biochemistry & biotechnology, 1–9. Advance online publication. https://doi.org/10.1080/10826068.2023.2227883

Özet

Fructose is the most preferred sugar to provide benefits for sweetening and health. As many industrial enzymes are used to produce High Fructose Syrup (HFS), it is vital to explore alternative enzymes for fructose production. Oligo-alpha-1,6-glucosidase (O-1-6-glucosidase) hydrolyzes non-reducing ends of isomaltooligosaccharides, panose, palatinose, and an alpha-limit dextrin by breaking alpha-1,6-glucoside bonds, although it generally has no activity on alpha-1,4-glucoside bonds of maltooligosaccharides. In this study, sucrose-hydrolyzing activity of O-1-6-glucosidase of thermophilic A. gonensis was evaluated. For this purpose, O-1-6-glucosidase gene region of A. gonensis was cloned in the pET28(a)thorn expression vector, the expression product was purified, modeled, and biochemically characterized. The optimal activity of the enzyme was to be at pH 7.0 and 60 degrees C. The enzyme activity was halved at the end of the 276th h at 60 degrees C. The enzyme maintained its activity even after 300 h at pH 6.0-10.0. The values of K-m, V-max, k(cat),and k(cat)/K-m were determined as 44.69 +/- 1.27mM, 6.28 +/- 0.05 mu moL/min/mg protein, 6.70 1/s and 0.15 1/mMs(-1), respectively. While Zn2+, Cu2+, Pb2+, Ag2+, Fe3+, Hg2+, and Al2+ metal ions inhibited O-1-6-glucosidase, Mn2+, Fe2+, and Mg2+ ions activated the enzyme. Consequently, A. gonensis O-1-6-glucosidase (rAgoSuc2) has interesting properties, especially for HFS production.

Kaynak

Preparative Biochemistry & Biotechnology

Bağlantı

https://doi.org/10.1080/10826068.2023.2227883
https://hdl.handle.net/11436/8032

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2440]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5917]
  • Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Koleksiyonu [272]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.