• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Fuzzy Bayesian network analysis of the factors causing food losses in reefer containers

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (3.559Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2023

Yazar

Kaptan, Mehmet
Bayazit, Ozan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Kaptan, M. & Bayazit, O. (2023). Fuzzy Bayesian network analysis of the factors causing food losses in reefer containers. Journal of Food Process Engineering, 46(7), e14358. https://doi.org/10.1111/jfpe.14358

Özet

It is crucial to ensure food security to continue the sustainable nutrition of the world population. Food losses in the global food supply chain pose a significant risk to food security. Especially foods that require cold chain logistics are prone to deterioration and eventually food losses. Therefore, cold chain logistics processes require operational expertise and specialized equipment. Reefer (refrigerated) container is the most used cold chain transport equipment for perishable foods requiring atmospheric control. Analyzing operational and hardware-related causes and implementing relevant countermeasures are necessary to prevent food losses in reefer containers. With this motivation in the study, the relationships between the factors causing food losses in the reefer containers were evaluated qualitatively and quantitatively via the model built using the Fuzzy Bayesian network method. The findings indicate that the most critical root causes of food losses in reefer containers are excessive time off-power, inappropriate preload conditions, and refrigerant faults, respectively. Moreover, the riskiest combination of factors that causes food loss consists of excessive time-off power, refrigerant faults, and adverse weather conditions during navigation and in port. When the existing legal framework and professional practices are examined, in light of the results of the study, the following will be recommended: Establishing minimum standard and maintenance arrangements for cooling systems, ensuring safety margin in the shelf life of the foods carried in the reefer containers, making mandatory the automatic temperature recordings systems, and increasing the number of personnel specialized in product types and transportation. The study results will benefit supply chain stakeholders for process planning and implementation to mitigate the risk of food losses in reefer containers.

Kaynak

Journal of Food Process Engineering

Cilt

46

Sayı

7

Bağlantı

https://doi.org/10.1111/jfpe.14358
https://hdl.handle.net/11436/8057

Koleksiyonlar

  • DNZF, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu [102]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.