• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The botanical, physicochemical, and biochemical characteristics of Northern Cyprus honeys

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (1.190Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2023

Yazar

Uçar, Meltem
Kemal, Mehmet
Kanbur, Esra Demir
Kara, Yakup
Özçelik, Ali Erdem
Kolaylı, Sevgi

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Uçar, M., Kemal, M., Kanbur, E. D., Kara, Y., Özcelik, A. E., & Kolaylı, S. (2023). The botanical, physicochemical, and biochemical characteristics of Northern Cyprus honeys. European Food Research and Technology, 249(6), 1531-1541. https://doi.org/10.1007/s00217-023-04233-w

Özet

Honey composition and biologically active properties vary according to the botanical and geographical characteristics of the region where it is produced. With this research, for the first time, the botanical, physico-chemical, and antioxidant properties of honeys from the Northern Cyprus region were investigated. The honeys were multi-floral properties and contained 33 variety pollens. The appearance of the honeys according to Hunter tritium color (L, a, b) values was as light-colored , greenness and yellowness. The proline amount varied from 657.39 to 1974.23 mg/kg. Sucrose was not detected in the samples, and the F/G ratios varied between 1.13 and 1.74. Total polyphenol content (TPC) and total flavonoid content (TFC) ranged from 19.10 to 83.90 mg GAE/100 g and 2.90 to 13.50 mg QUE/100 g, respectively. Total antioxidant capacities of the samples were tested by ferric-reducing/antioxidant power (FRAP) and 2,2-diphenyl-1-picryhydrazyl (DPPH) free radical scavenging activity, and the results varied from 126.9 to 228.8 mu mol Fe2SO4.7H(2)O/100 g and 34.10 to 138.6 mg/mL, respectively. The phenolic profiles of the samples were measured using high-performance liquid chromatography-photodiode array detection (HPLC-PDA) with 25 standards, and chrysin and pinocembrin were discovered as the major components. In conclusion, the Northern Cyprus honeys are light-colored heterofloral blossom honeys. However, they are rich in eucalyptus, citrus, olives, thymus, and acacia.

Kaynak

European Food Research and Technology

Cilt

249

Sayı

6

Bağlantı

https://doi.org/10.1007/s00217-023-04233-w
https://hdl.handle.net/11436/8140

Koleksiyonlar

  • Peyzaj Mimarlığı Bölümü Koleksiyonu [81]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.