• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Microplastics in branded milk: Dietary exposure and risk assessment

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (3.106Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2023

Yazar

Başaran, Burhan
Özçifçi, Zehra
Akçay, Hakkı Türker
Aytan, Ülgen

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Başaran, B., Özçifçi, Z., Akçay, H.T. & Aytan,Ü. (2023). Microplastics in branded milk: Dietary exposure and risk assessment. Journal of Food Composition and Analysis, 123, 105611. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105611

Özet

In this study, 14 packaged milk of various brands sold in the Türkiye market was examined. The microplastics were physically characterised under the microscope. Their vibrational spectra were recorded with the ATF/FT-IR technique at the range of 650–4000 cm-1. The polymer types were determined by matching the obtained spectra with the reference spectra. Daily and life time microplastic exposure by milk intake was calculated using the deterministic model. Microplastics were found in milk samples in two different shapes (fiber and fragment), five different polymers (ethylene vinyl acetate, polyethylene terephthalate, polypropylene, polyurethane and nylon-6) and six different colors (black, red, green, blue, brown, and gray). The mean number of microplastic in milk samples analysed was 6 ± 5 particles/L. The mean dietary exposure for age 15 and over were 0.21 particles/mL/day and 5289 particles/mL/70-years. A total of 64 % of milk samples analysed have a moderate level of microplastic contamination based on the microplastic contamination factor values. All milk samples have an average microplastic polymer risk index of 255 ± 733, which indicates a medium level of risk. The result of this study shows that microplastics are common in milks analysed which will be directly consumed by human. The result of this study provide evidence that milks were being contaminated by microplastics mostly during production process rather than through package and suggest that to reduce microplastic contamination in milk, every step must be improved, starting with basic production

Kaynak

Journal of Food Composition and Analysis

Cilt

123

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105611
https://hdl.handle.net/11436/8311

Koleksiyonlar

  • FEF, Kimya Bölümü Koleksiyonu [476]
  • Sağlık Yüksekokulu Koleksiyonu [127]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5964]
  • Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Koleksiyonu [272]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.