Melissopalynological and physico-chemical properties of cimil plateau (Rize) honey
Künye
Yetkin, G., Kundakçı, S., Kanbur, E.D., Coskunçelebi, K., Makbul, S. (2023). Melissopalynological and PhysicoChemical Properties of Cimil Plateau (Rize) Honey, Recep Tayyip Erdogan University Journal of Science and Engineering, 4(1), 51-64. https://doi.org/10.53501/rteufemud.1209594Özet
In this study, melissopalynological and physico-chemical properties of the honey produced in the Cimil Plateau
(Rize province) were examined in detail. Examined honey samples were taken from eight different beehives in
Cimil Plateau from different altitudes and localities. All samples were analyzed by standard laboratory methods to
determine moisture, sugar, proline, diastase, and 5-Hydroxymethyl furfural (HMF) parameters. Also,
melissopalynological analyses were made according to the standard techniques and determined pollen composition
of the honey samples. Melissopalynological studies showed that the pollens belonged to Asteraceae, Brassicaceae,
Campanulaceae, Caprifoliaceae, Caryophyllaceae, Cistaceae, Ericaceae, Fabaceae, Fagaceae, Lamiaceae,
Lauraceae, Liliaceae, Onagraceae, Poaceae, Polygonaceae, Ranunculaceae, Rosaceae and Tiliaceae families. In
the sample number 6, Castanea sativa pollens which are dominant were found in proportion to 70%. The moisture
content of the samples was determined to be 16.9-19.1 %, and the proline content was found to be 568-758 mg/kg.
In sugar analysis, it was determined that Fructose was 35.36-51.4 g/100 g and Glucose was 21.35-65.78 g/100 g.
According to the results, the examined honey samples are polyfloral and monofloral. In this study, different honey
samples taken from Cimil Plateau have been investigated for the first time in detail in terms of their
melissopalynological and physico-chemical properties. It has been observed that the melissopalynological and
physico-chemical analysis results of honey samples examined are in accordance with European Union Standards
and Turkish Food Codex Honey Communiqué. Bu çalışmada, Cimil Yaylası (Rize)'nda üretilen balların melissopalinolojik ve fiziko-kimyasal özellikleri detaylı
olarak incelenmiştir. İncelenen bal örnekleri Cimil Yaylası’ndan farklı yükselti ve lokalitelerden olmak üzere 8
farklı kovandan alınmıştır. Tüm numuneler nem, şeker, prolin, diyastaz ve 5-Hidroksimetili furfural belirlemek
için standart laboratuar yöntemleriyle analiz edilmiştir. Ayrıca standart tekniklere göre melissopalinolojik analizler
yapılmış ve bal örneklerinin polen kompozisyonları tespit edilmiştir. Melissopalinolojik çalışmalarda polenlerin
Asteraceae, Brassicaceae, Campanulaceae, Caprifoliaceae, Caryophyllaceae, Cistaceae, Ericaceae, Fabaceae,
Fagaceae, Lamiaceae, Lauraceae, Liliaceae, Onagraceae, Poaceae, Polygonaceae, Ranunculaceae, Rosaceae ve
Tiliaceae familyalarına ait olduğu görülmüştür. Castanea sativa polenleri 6 numaralı bal örneğinde %70 oranında
dominant olarak bulunmuştur. Örneklerdeki nem miktarı 16.9-19.1, prolin miktarı ise 568-758 mg/kg olarak
belirlenmiştir. Şeker analizlerinde Fruktozun %35.36-51.44 g/100 g ve Glukozun 29.34-45.7 g/100 g arasında
değiştiği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre incelenen bal örneklerinin polifloral ve monofloral olduğu
belirlenmiştir. Bu çalışma ile Cimil Yaylası’ndan alınan farklı bal örnekleri ilk kez melissopalinolojik ve fizikokimyasal özellikleri bakımından detaylı olarak incelenmiştir. İncelenen balların melissopalinolojik ve fizikokimyasal analiz sonuçlarının Avrupa Birliği Standartları ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'ne uygun olduğu
görülmüştür.