Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYetkin, Gülsüm
dc.contributor.authorKundakçı, Suzan
dc.contributor.authorDemir, Esra
dc.contributor.authorCoşkunçelebi, Kamil
dc.contributor.authorMakbul, Serdar
dc.date.accessioned2023-10-06T12:29:13Z
dc.date.available2023-10-06T12:29:13Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationYetkin, G., Kundakçı, S., Kanbur, E.D., Coskunçelebi, K., Makbul, S. (2023). Melissopalynological and PhysicoChemical Properties of Cimil Plateau (Rize) Honey, Recep Tayyip Erdogan University Journal of Science and Engineering, 4(1), 51-64. https://doi.org/10.53501/rteufemud.1209594en_US
dc.identifier.issn2687-2315
dc.identifier.issn2757-7686
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.53501/rteufemud.1209594
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/8445
dc.description.abstractIn this study, melissopalynological and physico-chemical properties of the honey produced in the Cimil Plateau (Rize province) were examined in detail. Examined honey samples were taken from eight different beehives in Cimil Plateau from different altitudes and localities. All samples were analyzed by standard laboratory methods to determine moisture, sugar, proline, diastase, and 5-Hydroxymethyl furfural (HMF) parameters. Also, melissopalynological analyses were made according to the standard techniques and determined pollen composition of the honey samples. Melissopalynological studies showed that the pollens belonged to Asteraceae, Brassicaceae, Campanulaceae, Caprifoliaceae, Caryophyllaceae, Cistaceae, Ericaceae, Fabaceae, Fagaceae, Lamiaceae, Lauraceae, Liliaceae, Onagraceae, Poaceae, Polygonaceae, Ranunculaceae, Rosaceae and Tiliaceae families. In the sample number 6, Castanea sativa pollens which are dominant were found in proportion to 70%. The moisture content of the samples was determined to be 16.9-19.1 %, and the proline content was found to be 568-758 mg/kg. In sugar analysis, it was determined that Fructose was 35.36-51.4 g/100 g and Glucose was 21.35-65.78 g/100 g. According to the results, the examined honey samples are polyfloral and monofloral. In this study, different honey samples taken from Cimil Plateau have been investigated for the first time in detail in terms of their melissopalynological and physico-chemical properties. It has been observed that the melissopalynological and physico-chemical analysis results of honey samples examined are in accordance with European Union Standards and Turkish Food Codex Honey Communiqué.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Cimil Yaylası (Rize)'nda üretilen balların melissopalinolojik ve fiziko-kimyasal özellikleri detaylı olarak incelenmiştir. İncelenen bal örnekleri Cimil Yaylası’ndan farklı yükselti ve lokalitelerden olmak üzere 8 farklı kovandan alınmıştır. Tüm numuneler nem, şeker, prolin, diyastaz ve 5-Hidroksimetili furfural belirlemek için standart laboratuar yöntemleriyle analiz edilmiştir. Ayrıca standart tekniklere göre melissopalinolojik analizler yapılmış ve bal örneklerinin polen kompozisyonları tespit edilmiştir. Melissopalinolojik çalışmalarda polenlerin Asteraceae, Brassicaceae, Campanulaceae, Caprifoliaceae, Caryophyllaceae, Cistaceae, Ericaceae, Fabaceae, Fagaceae, Lamiaceae, Lauraceae, Liliaceae, Onagraceae, Poaceae, Polygonaceae, Ranunculaceae, Rosaceae ve Tiliaceae familyalarına ait olduğu görülmüştür. Castanea sativa polenleri 6 numaralı bal örneğinde %70 oranında dominant olarak bulunmuştur. Örneklerdeki nem miktarı 16.9-19.1, prolin miktarı ise 568-758 mg/kg olarak belirlenmiştir. Şeker analizlerinde Fruktozun %35.36-51.44 g/100 g ve Glukozun 29.34-45.7 g/100 g arasında değiştiği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre incelenen bal örneklerinin polifloral ve monofloral olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma ile Cimil Yaylası’ndan alınan farklı bal örnekleri ilk kez melissopalinolojik ve fizikokimyasal özellikleri bakımından detaylı olarak incelenmiştir. İncelenen balların melissopalinolojik ve fizikokimyasal analiz sonuçlarının Avrupa Birliği Standartları ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'ne uygun olduğu görülmüştür.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherRecep Tayyip Erdoğan Universityen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCimil plateauen_US
dc.subjectHoneyen_US
dc.subjectMelissopalynologyen_US
dc.subjectRizeen_US
dc.subjectCimil Yaylasıen_US
dc.subjectBalen_US
dc.subjectMelissopalinolojien_US
dc.titleMelissopalynological and physico-chemical properties of cimil plateau (Rize) honeyen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Fen - Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorYetkin, Gülsüm
dc.contributor.institutionauthorKundakçı, Suzan
dc.contributor.institutionauthorDemir, Esra
dc.contributor.institutionauthorMakbul, Serdar
dc.identifier.doi10.53501/rteufemud.1209594
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage51en_US
dc.identifier.endpage64en_US
dc.relation.journalRecep Tayyip Erdogan University Journal of Science and Engineeringen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster