• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Melissopalynological and physico-chemical properties of cimil plateau (Rize) honey

Thumbnail

View/Open

Full Text / Tam Metin (1.391Mb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2023

Author

Yetkin, Gülsüm
Kundakçı, Suzan
Demir, Esra
Coşkunçelebi, Kamil
Makbul, Serdar

Metadata

Show full item record

Citation

Yetkin, G., Kundakçı, S., Kanbur, E.D., Coskunçelebi, K., Makbul, S. (2023). Melissopalynological and PhysicoChemical Properties of Cimil Plateau (Rize) Honey, Recep Tayyip Erdogan University Journal of Science and Engineering, 4(1), 51-64. https://doi.org/10.53501/rteufemud.1209594

Abstract

In this study, melissopalynological and physico-chemical properties of the honey produced in the Cimil Plateau (Rize province) were examined in detail. Examined honey samples were taken from eight different beehives in Cimil Plateau from different altitudes and localities. All samples were analyzed by standard laboratory methods to determine moisture, sugar, proline, diastase, and 5-Hydroxymethyl furfural (HMF) parameters. Also, melissopalynological analyses were made according to the standard techniques and determined pollen composition of the honey samples. Melissopalynological studies showed that the pollens belonged to Asteraceae, Brassicaceae, Campanulaceae, Caprifoliaceae, Caryophyllaceae, Cistaceae, Ericaceae, Fabaceae, Fagaceae, Lamiaceae, Lauraceae, Liliaceae, Onagraceae, Poaceae, Polygonaceae, Ranunculaceae, Rosaceae and Tiliaceae families. In the sample number 6, Castanea sativa pollens which are dominant were found in proportion to 70%. The moisture content of the samples was determined to be 16.9-19.1 %, and the proline content was found to be 568-758 mg/kg. In sugar analysis, it was determined that Fructose was 35.36-51.4 g/100 g and Glucose was 21.35-65.78 g/100 g. According to the results, the examined honey samples are polyfloral and monofloral. In this study, different honey samples taken from Cimil Plateau have been investigated for the first time in detail in terms of their melissopalynological and physico-chemical properties. It has been observed that the melissopalynological and physico-chemical analysis results of honey samples examined are in accordance with European Union Standards and Turkish Food Codex Honey Communiqué.
 
Bu çalışmada, Cimil Yaylası (Rize)'nda üretilen balların melissopalinolojik ve fiziko-kimyasal özellikleri detaylı olarak incelenmiştir. İncelenen bal örnekleri Cimil Yaylası’ndan farklı yükselti ve lokalitelerden olmak üzere 8 farklı kovandan alınmıştır. Tüm numuneler nem, şeker, prolin, diyastaz ve 5-Hidroksimetili furfural belirlemek için standart laboratuar yöntemleriyle analiz edilmiştir. Ayrıca standart tekniklere göre melissopalinolojik analizler yapılmış ve bal örneklerinin polen kompozisyonları tespit edilmiştir. Melissopalinolojik çalışmalarda polenlerin Asteraceae, Brassicaceae, Campanulaceae, Caprifoliaceae, Caryophyllaceae, Cistaceae, Ericaceae, Fabaceae, Fagaceae, Lamiaceae, Lauraceae, Liliaceae, Onagraceae, Poaceae, Polygonaceae, Ranunculaceae, Rosaceae ve Tiliaceae familyalarına ait olduğu görülmüştür. Castanea sativa polenleri 6 numaralı bal örneğinde %70 oranında dominant olarak bulunmuştur. Örneklerdeki nem miktarı 16.9-19.1, prolin miktarı ise 568-758 mg/kg olarak belirlenmiştir. Şeker analizlerinde Fruktozun %35.36-51.44 g/100 g ve Glukozun 29.34-45.7 g/100 g arasında değiştiği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre incelenen bal örneklerinin polifloral ve monofloral olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma ile Cimil Yaylası’ndan alınan farklı bal örnekleri ilk kez melissopalinolojik ve fizikokimyasal özellikleri bakımından detaylı olarak incelenmiştir. İncelenen balların melissopalinolojik ve fizikokimyasal analiz sonuçlarının Avrupa Birliği Standartları ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'ne uygun olduğu görülmüştür.
 

Source

Recep Tayyip Erdogan University Journal of Science and Engineering

Volume

4

Issue

1

URI

https://doi.org/10.53501/rteufemud.1209594
https://hdl.handle.net/11436/8445

Collections

  • FEF, Biyoloji Bölümü Koleksiyonu [589]
  • Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Koleksiyonu [10]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide|| Instruction || Library || Recep Tayyip Erdoğan University || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan University, Rize, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.