• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Human health risk assessment of heavy metals accumulation in different genders and tissues of whiting fish (Merlangius merlangus euxinus Nordmann, 1840) from Rize, Turkey

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (2.177Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2024

Yazar

Şirin, Murat
Bayrak, Esra Yılmaz
Baltaş, Hasan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Şirin, M., Bayrak, E.Y. & Baltaş, H. (2024). Human health risk assessment of heavy metals accumulation in different genders and tissues of whiting fish (Merlangius merlangus euxinus Nordmann, 1840) from Rize, Turkey. Journal of Food Composition and Analysis, 127, 105971. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2024.105971

Özet

The contamination of fish resulting from marine pollution is a major concern, as it poses potential adverse effects on human health. Therefore, heavy metal concentrations (Cr, Fe, Ni, Cu, Zn, and Pb) in different genders and tissues (muscle, liver, gonads and gills) of whiting fish collected from fish markets in Rize province were determined by Inductively–coupled plasma optic emission spectrometry (ICP–OES). The concentration ranges of heavy metals in all tissue samples, based on the overall average, were as follows (mg/kg wet weight): Cr: 0.081–0.25, Fe: 2.3–40, Ni: 0.070–0.095, Cu: 0.33–1.01, Zn: 3.0–20, and Pb: 0.015–0.043. The results indicated that the liver and gills exhibited a higher metal accumulation capacity compared to other tissues, whereas the muscle consistently displayed the lowest metal concentrations. The metal concentrations in the muscle were found to be below the maximum permissible levels set by international organizations for seafood. Additionally, calculated estimated daily intake (EDI), metal pollution index (MPI), target hazard quotient (THQ), total exposure hazard index (HI), and target carcinogenic risk (TR) indicate no potential risk to humans from whiting fish consumption.

Kaynak

Journal of Food Composition and Analysis

Cilt

127

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.jfca.2024.105971
https://hdl.handle.net/11436/8748

Koleksiyonlar

  • FEF, Fizik Bölümü Koleksiyonu [355]
  • FEF, Kimya Bölümü Koleksiyonu [474]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu [199]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.