• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The effects of Garcinia kola and curcumin on the dorsal root ganglion of the diabetic rat after peripheral nerve transection injury

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (7.574Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2024

Yazar

Aktaş, Abit
Yiğit, Funda
Delibaş, Burcu
Kaplan, Arife Ahsen
Hamour, Hala Mahgoub
Marangoz, Abdullah Hilmi
Kaya, Ayşenur
Altun, Gamze
Kaplan, Süleyman

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Aktaş, A., Yiğit, F., Delibaş, B., Kaplan, A. A., Hamour, H. M., Marangoz, A. H., Kaya, A., Altun, G., & Kaplan, S. (2024). The effects of Garcinia kola and curcumin on the dorsal root ganglion of the diabetic rat after peripheral nerve transection injury. Journal of chemical neuroanatomy, 136, 102395. https://doi.org/10.1016/j.jchemneu.2024.102395

Özet

Objective: To test the protective effects of Garcinia kola and curcumin on the ganglion tissues of diabetic rats following the use of autologous vein graft in peripheral nerve transection injury. Methods: The sciatic nerve on the right side was transected, and anastomosis was performed between the proximal and distal ends using an autologous vein graft. Curcumin and Garcinia kola seed extract were administered daily by oral gavage. The ganglion tissues were harvested after a 90-day waiting period. Sensory neurons in the dorsal root ganglion at the L4 and L5 levels were used for stereological evaluations. Mean sensory neuron numbers were analyzed using a stereological technique. The size of the light and dark neurons was also estimated, and ultrastructural and immunohistochemical evaluations were performed. Results: A statistically significant difference in sensory neuron numbers was observed between the groups with and without Garcinia kola and curcumin applications. The immunohistochemical results showed that the s-100 protein is expressed selectively between cell types. Conclusion: The results of this study show that curcumin and Garicinia kola prevented sensory neuron loss in diabetic rats following transection injury to the sciatic nerve.

Kaynak

Journal of Chemical Neuroanatomy

Cilt

136

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.jchemneu.2024.102395
https://hdl.handle.net/11436/8824

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2443]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5990]
  • TF, Temel Tıp Bilimleri Bölümü Koleksiyonu [698]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.