• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Determination of volatile oil compounds and antioxidant activities of some Cirsium taxa grown in Turkiye

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (469.5Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2024

Yazar

Saral, Özlem
Karaköse, Mustafa

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Saral, Ö. & Karaköse, M. (2024). Determination of volatile oil compounds and antioxidant activities of some Cirsium taxa grown in Turkiye. Nusantara Bioscience, 16(), 62-67. http://doi.org/10.13057/nusbiosci/n160108

Özet

Several Cirsium taxa are commonly used as a folk remedy or food in Anatolia and some countries. The study aims to determine the volatile oil profile and antioxidant activity of endemic Cirsium trachylepis Boiss., Cirsium echinus Hand.-Mazz., and Cirsium osseticum Petr. subsp. osseticum. The volatile oil compounds of three Cirsium species were analyzed by Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) using Solid Phase Microextraction (SPME). Additionally, total phenolic content was measured, and antioxidant activity capacity was determined by FRAP and DPPH center dot analyses in three Cirsium taxa methanolic extracts. A total of 32 (87.89%), 25 (88.69%), and 27 (80.68%) volatile compounds were identified from C. trachylepis, C. osseticum subsp. osseticum, and C. echinus, respectively. Pentadecanolide was the major volatile oil in three Cirsium species and was first reported in Cirsium taxa in this study. When the fatty acid content was examined, palmitic acid was determined as the common and main fatty acid for the three Cirsium species. A comparison of the antioxidant activity of three species showed that C. echinus had the highest antioxidant activity. The total phenolic content of C. echinus was found to be 250.84 +/- 0.46 mg GAE/100 g sample. While the FRAP value of C. echinus was 36.47 +/- 1.04 mu mol Fe/g sample, the SC50 value was 1.89 +/- 0.05 mg/mL. This study may pave the way for the determination of volatile oils by SPME and the further development of research on Cirsium taxa.

Kaynak

Nusantara Bioscience

Cilt

16

Sayı

1

Bağlantı

http://doi.org/10.13057/nusbiosci/n160108
https://hdl.handle.net/11436/8851

Koleksiyonlar

  • Sağlık Yüksekokulu Koleksiyonu [127]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.