• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

First occurrence and risk assessment of microplastics in enteral nutrition formulas

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (2.898Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2024

Yazar

Başaran, Burhan
Aytan, Ülgen
Şentürk, Yasemen

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Basaran, B., Aytan, Ü., & Şentürk, Y. (2024). First occurrence and risk assessment of microplastics in enteral nutrition formulas. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association, 191, 114879. Advance online publication. https://doi.org/10.1016/j.fct.2024.114879

Özet

Occurrence and characteristics of microplastics were evaluated in enteral nutrition formulas, for the first time. A total of 30 samples belonging to 9 brands were analysed. Physical and chemical characteristics of microplastics were identified by stereomicroscopy and micro-raman spectroscopy, respectively. The mean number of micro- plastics was 45 +/- 63 MP/L. Two different shapes of microplastics were detected with fibres (62%) being the most common microplastics followed by fragments (38%). The most common color of microplastics was black (37%) followed by blue (26%), orange (15%), green (7%), red (7%), grey (4%) and multicolor (4%). The length of microplastics ranged from 10 to 2086 mu m with an average of 548 +/- 526 mu m. Estimated mean daily microplastic intake for four different scenarios varied between 24 to 61 and 30 to 76 MPs/day for women and men, respectively. The mean polymer hazard index and microplastic load index levels were calculated as 380 and 1.30, respectively. The results of this study showed that microplastics are prevalent in enteral nutrition products. The presence of polymers with high hazard risk scores in enteral nutrition formulas may pose a risk to the health of patients with special nutritional needs.

Kaynak

Food and Chemical Toxicology

Cilt

191

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.fct.2024.114879
https://hdl.handle.net/11436/9228

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2440]
  • Sağlık Yüksekokulu Koleksiyonu [127]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5917]
  • Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Koleksiyonu [272]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.