• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Microplastics in honey from Türkiye: Occurrence, characteristic, human exposure, and risk assessment

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (4.873Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2024

Yazar

Başaran, Burhan
Özçifçi, Zehra
Kanbur, Esra Demir
Akçay, Hakkı Türker
Gül, Serkan
Bektaş, Yusuf
Aytan, Ülgen

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Basaran, B., Özçifçi, Z., Kanbur, E. D., Akçay, H. T., Gül, S., Bektaş, Y., & Aytan, Ü. (2024). Microplastics in honey from Türkiye: Occurrence, characteristic, human exposure, and risk assessment. Journal of Food Composition and Analysis, 135, 106646. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2024.106646

Özet

In this study, honey samples produced in Türkiye in 2023 were analyzed to assess occurrence of microplastics. The microplastics were physically and chemically characterised by stereomicroscope and FT-IR, respectively. Microplastic exposure by honey consumption was also calculated and risk assessment was done. The mean microplastic concentration was 314±353 (0–1280) particles/kg in 32 honey samples analyzed. The microplastics with four different polymers (EVA, PE, PP, and Nylon–6), two different shapes (fiber and fragment), and six different colors (black, brown, green, red, yellow, and transparent) were detected. The daily microplastic intake by consumption of monofloral and multifloral honey was calculated as 1.20 and 0.85 particles/day, respectively. The mean polymer hazard index and microplastic load index levels for all honey samples analyzed were 16.7±16 and 6.70±1.0, respectively. Result of this study confirmed that honey in Türkiye was contaminated with variety of microplastics. Considering to potential health risks of microplastics and associated chemicals to human health, production process should be improved by producers and urgent strategies and controls should be developed and applied by decision makers to eliminate the intake of microplastics through food.

Kaynak

Journal of Food Composition and Analysis

Cilt

135

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.jfca.2024.106646
https://hdl.handle.net/11436/9308

Koleksiyonlar

  • FEF, Biyoloji Bölümü Koleksiyonu [586]
  • FEF, Kimya Bölümü Koleksiyonu [474]
  • Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Koleksiyonu [9]
  • Sağlık Yüksekokulu Koleksiyonu [127]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5917]
  • Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Koleksiyonu [272]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.