• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Comparison of antibacterial and antifungal effects of different varieties of honey and propolis samples

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (202.0Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2020

Yazar

Kolaylı, Sevgi
Palabıyık, İsmail Murat
Atik, Didem Sözeri
Keskin, Merve
Bozdeveci, Arif
Karaoğlu, Şengül Alpay

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

S. Kolayli, S. Kolayli, I. Palabiyik, I. Palabiyik, D.S. Atik, D. Atik, M. Keskin, M. Keskin, A. Bozdeveci, A. Bozdeveci, & S.A. Karaoglu, S. Karaoglu. (0000). Comparison of Antibacterial and Antifungal Effects of Different Varieties of Honey and Propolis Samples. Acta alimentaria, 49, 515-523. doi: 10.1556/066.2020.49.4.18

Özet

Honey is the most important bee product. There are many secondary metabolites, carbohydrates, enzymes, and vitamins in honey, thus, honey has antimicrobial activity. in this study, in vitro antimicrobial activity of forty-two honey and eight propolis ethanolic extracts (PEE) were investigated against 16 microorganisms. Total phenolic content ranged between 20.00-124.10 mg GAE/100 g and 103-232 mg GAE/g for honey and raw propolis samples, respectively. Pine and oak honeydew honeys had higher antimicrobial activity than four different grades of Manuka Honeys up to 18 mm minimtun inhibition zone diameters. the ethanolic propolis extracts showed much higher antimicrobial activity than the honey samples. Fungi species were inhibited by the propolis samples. Helicobacter pylori( (H. pylorii) was the most sensitive, whereas Streptococcus agalactiae was the most resistant bacteria among the studied microorganisms. Brazilian and Zonguldak propolis had the closest antimicrobial activity to ampicillin, streptomycin, and fluconazole. It can be concluded that both honey and propolis could be used in preservative and complementary medicine.

Kaynak

Acta Alimentaria

Cilt

49

Sayı

4

Bağlantı

https://doi.org/10.1556/066.2020.49.4.18
https://hdl.handle.net/11436/941

Koleksiyonlar

  • FEF, Biyoloji Bölümü Koleksiyonu [592]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6011]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.