• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Determination of natural radioactivity levels and gamma radiation attenuation coefficients in propolis samples and the study of its antioxidant properties

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (518.1Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2020

Yazar

Dizman, Serdar
Yıldız, Oktay
Boyracı, Gülsüm Merve
Kolaylı, Sevgi

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Thanks to its rich content, propolis has been used to protect the hive from all kinds of external influences and for disinfection by bees. Furthermore, it is an important marker for monitoring environmental pollution because the main sources of propolis are plant and secretions. So, the present study aimed to research radiation attenuation capability and the natural radioactivity level of propolis samples. For this reason, both natural radioactivity concentrations (Ra-226, Th-232 and K-40) and attenuation coefficients (Linear and Mass) in the propolis samples collected from 10 different points in Turkey were measured using high purity germanium detector (HPGe). the average natural radioactivity concentrations in samples were found to be 0.56 +/- 0.19, 2.65 +/- 0.31 and 70.08 +/- 2.42 Bq/kg for Ra-226, Th-232 and K-40, respectively. These values were much lower than the average world values (35 Bq/kg for Ra-226, 30 Bq/kg for Th-232 and 400 Bq/ kg for K-40) reported by United Nations Scientific Committee on Effects of Atomic Radiation (UNSCEAR) in foodstuff. the average linear attenuation coefficient, mass attenuation coefficients and half value layer values for gamma rays with 59.54 keV energy were determined as 0.1970 cm(-1), 0.1831 cm(2) g(-1) and 3.56 cm, respectively. in addition, antioxidant properties of the samples were measured using total phenolic content and ferric reducing antioxidant power. Their correlations with radioactivity were investigated.

Kaynak

Radiochimica Acta

Cilt

108

Sayı

10

Bağlantı

https://doi.org/10.1515/ract-2019-3191
https://hdl.handle.net/11436/991

Koleksiyonlar

  • FEF, Fizik Bölümü Koleksiyonu [355]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6023]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.