• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Diet-mediated modulation on the development and phenoloxidase activity in the Alder leaf beetle larvae, Agelastica alni (L., 1758) (Coleoptera: Chrysomelidae)

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (334.8Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2020

Yazar

Sivrikaya, Rukiye
Altun, Nurver
Faiz, Özlem

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Sivrikaya, R., Altun, N. & Faiz, Ö. (2020). Diet-mediated modulation on the development and phenoloxidase activity in the Alder leaf beetle larvae, Agelastica alni (L., 1758) (Coleoptera: Chrysomelidae). Turkish Journal of Entomology, 44(2), 193-202. https://doi.org/10.16970/entoted.600893

Özet

Food-induced changes in the phenoloxidase activity and development of Agelastica alni (L.,1758) (Coleoptera: Chrysomelidae) larvae reared on unbalanced artificial diets were examined. the study was conducted between 2015-2016. Food quality had an impact on the phenoloxidase activity and growth performance of alder leaf beetle. the maximum pupal mass was recorded in the 0.5:1 P:C (protein:carbohydrate) diet and the minimum pupal mass was recorded from the larvae fed on the 3:1 P:C diet. the amount of carbohydrate consumed affected the pupal mass positively, whereas the amount of protein consumed negatively affected the pupal mass. the highest amount of pupal lipid was found in the 0.5:1 P:C diet and the lowest pupal lipid amount in the 1:3 P:C diet. Also, imbalance diets affected phenoloxidase activity. There was a positive relationship between P ratio of the diet and phenoloxidase activity. Phenoloxidase activity decreases as the amount of carbohydrate consumed by larvae increases. As a result, unbalanced diet affects the immune system of larvae. Carbohydrate also has a significant effect on immune defenses as much as protein. in addition, larvae increase their body size with excessive consumption of carbohydrate.

Kaynak

Turkiye Entomoloji Dergisi-Turkish Journal of Entomology

Cilt

44

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.16970/entoted.600893
https://hdl.handle.net/11436/1296

Koleksiyonlar

  • FEF, Biyoloji Bölümü Koleksiyonu [588]
  • FEF, Kimya Bölümü Koleksiyonu [474]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.