Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKantar, Cihan
dc.contributor.authorEr, Zeliha
dc.contributor.authorBaltaş, Nimet
dc.contributor.authorŞaşmaz, Selami
dc.date.accessioned2022-12-29T07:25:28Z
dc.date.available2022-12-29T07:25:28Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationKantar, C., Er, Z., Baltaş, N. & Şaşmaz, S. (2022). Some Azo Compounds Containing Black Tea Processing Waste Catechins As Antioxidant and Urease Enzyme Inhibitory. El-Cezeri, 9(3), 1147-1156. https://doi.org/10.31202/ecjse.1131913en_US
dc.identifier.issn2148-3736
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31202/ecjse.1131913
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7301
dc.description.abstractAlthough a lot of azo compounds containing some natural origin catechins had been synthesized and determined their dyeing properties for various textile products, the azo compounds containing black tea processing waste catechins and their antioxidant capacity and urease enzyme inhibition were not investigated until this study. The urease enzyme is the most important enzyme that allows Helicobacter pylori, which is considered the main factor of stomach cancer, to live in the stomach. Inhibition of urease is very important for the treatment of Helicobacter pylori infection. It has been known that catechin extracts of natural origin inhibit the urease enzyme of Helicobacter pylori from literature. Black tea processing waste is a residue that is separated from the sieves during tea processing and has no economic value. The transformation of this residue into products that produce added value is very important because it contains many chemicals contained in the tea plant. In this study, some azo compounds containing black tea processing waste catechins were synthesized and investigated their antioxidant capacity, urease enzyme inhibition properties.en_US
dc.description.abstractBu çalışmaya kadar bazı doğal kaynaklı kateşinleri içeren bir çok azo bileşiği sentezlenmiş ve çeşitli tekstil ürünleri için boyama özellikleri incelenmiş olmasına rağmen, siyah çay işleme atığı kateşinlerini içeren azo bileşikleri ile bunların antioksidan kapasiteleri ve üreaz enzim inhibisyon etkileri araştırılmamıştır. Üreaz enzimi, mide kanserinin ana faktörü olarak kabul edilen Helicobacter pylori adlı bakterinin midede yaşamasını sağlayan en önemli enzimdir. Bu enzimin inhibisyonu Helicobacter pylori enfeksiyonu tedavisi için çok önemlidir. Doğal kaynaklı kateşin ekstraktlarının Helicobacter pylori üreazını inhibe ettiği literatürden bilinmektedir. Siyah çay işleme atığı, çayın işlenmesi sırasında eleklerden ayrılan ve ekonomik değeri olmayan bir kalıntıdır. Çay bitkisinin içerdiği birçok kimyasalı içeren bu tortunun katma değer üreten ürünlere dönüştürülmesi çok önemlidir. Bu çalışmada, siyah çay işleme atığındaki kateşinleri içeren bazı azo bileşikleri sentezlenmiş antioksidan kapasiteleri ve üreaz enzim inhibisyon etkileri araştırılmıştır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherTUBİTAK Scientific & Technical Research Council Turkeyen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntioxidanten_US
dc.subjectAzo dyesen_US
dc.subjectTea catechinsen_US
dc.subjectUrease enzyme inhibitionen_US
dc.subjectÇay kateşinlerien_US
dc.subjectAzo boyalarıen_US
dc.subjectAntioksidanen_US
dc.subjectÜreaz enzim inhibisyonuen_US
dc.titleSome azo compounds containing black tea processing waste catechins as antioxidant and urease enzyme inhibitoryen_US
dc.title.alternativeAntioksidan ve üreaz enzim inhibitörü olarak siyah çay işleme atığındaki kateşinleri içeren bazı azo bileşiklerien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Fen - Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorKantar, Cihan
dc.contributor.institutionauthorEr, Zeliha
dc.contributor.institutionauthorBaltaş, Nimet
dc.contributor.institutionauthorŞaşmaz, Selami
dc.identifier.doi10.31202/ecjse.1131913en_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage1147en_US
dc.identifier.endpage1156en_US
dc.relation.journalEl-Cezeri Journal of Science and Engineeringen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster