• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Microplastic contamination and risk assessment in table salts: Turkey

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (6.619Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2023

Yazar

Özçifçi, Zehra
Başaran, Burhan
Akçay, Hakkı Türker

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Özçiftçi, Z., Başaran, B. & Akçay, H.t. (2023). Microplastic contamination and risk assessment in table salts: Turkey. Food and Chemical Toxicology, 175, 113698. https://doi.org/10.1016/j.fct.2023.113698

Özet

In this study, the characterization of microplastics of table salts (n = 36) was determined by FT -IR. Then, individuals' exposure to microplastics from table salt consumption was calculated with a deterministic model, and finally, a risk assessment of table salt was performed using the polymer risk index. On average, 44 +/- 26, 38 +/- 40, 28 +/- 9, and 39 +/- 30 microplastics/kg were detected in rock salts (n = 16), lake salts (n = 12), sea salts (n = 8), and all salts (n = 36). Microplastics with 10 different polymer types (CPE, VC-ANc, HDPE, PET, Nylon-6, PVAc, EVA, PP, PS, Polyester), 7 different colors (black, red, colorless, blue, green, brown, white, gray), and 3 different shapes (fiber, granulated, film) were found in table salts. The daily, annual and lifetime (70-year) exposures to microplastics from table salt consumption in 15+-year-old individuals (general) were calculated to be 0.41 microplastic particles/day, 150 microplastic particles/year and 10,424 microplastic particles/70-year, respectively. The average microplastic polymer risk index of all table salts was calculated as 182 +/- 144 and the risk level is in the medium. In order to minimize microplastic contamination in table salts, protective measures should be taken at the source of the salt, and production processes should be improved.

Kaynak

Food and Chemical Toxicology

Cilt

175

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.fct.2023.113698
https://hdl.handle.net/11436/8035

Koleksiyonlar

  • FEF, Kimya Bölümü Koleksiyonu [474]
  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2443]
  • Sağlık Yüksekokulu Koleksiyonu [127]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.