Ardeşen Turizm Fakültesi
Bu bölümdeki koleksiyonlar
Güncel Gönderiler
-
Enhancement of colour density and anthocyanin stability in pomegranate juice against 5-hydroxymethylfurfural at different concentrations by amino acid copigmentation during storage
(Elsevier, 2024)This study investigated the effect of amino acid [aspartic acid (Asp), phenylalanine (Phe) and valine (Val)] copigmentation on pomegranate juice (PJ) anthocyanins in the presence of 5-hydroxymethylfurfural (HMF) at different ... -
Determination of phenolics and proteins causing sediment formation in pomegranate juice using “Tannase+Lactonase” and “Protease”
(Elsevier, 2024)In this study, pomegranate juice (PJ) was treated with “tannase+lactonase [human-derived (H-PON-1) or rabbit-derived (R-PON-1)]” or “protease [aspartic protease (AP) or cysteine protease (CP)].” After treatment, effects ... -
Kültürlerarası duyarlılık ve etnosentrizm alanındaki tezlerin bibliyometrik analizi
(2024)Bu araştırmada, küreselleşme ve teknolojik gelişmeler ile birlikte oldukça önem kazanan iki konu “kültürlerarası duyarlılık” ve onu etkileyen “etnosentrizm” hakkında yazılan lisansüstü tezlerin incelenmesi amaçlanmaktadır. ... -
Unutulmaz çay turizmi deneyimi
(2024)Turistler yapmış oldukları seyahatler sonucunda deneyim elde etmektedirler. Yaşanılan deneyimin turistlere vermiş olduğu mutluluk, tatmin, memnuniyet ne kadar artarsa turistlerin deneyimi unutulmaz olarak addetmesi o kadar ... -
Yeşil yıldızlı otellerin atık gıda uygulamaları; iİstanbul örneği
(2024)Gıdaların tarladan sofraya gelinceye kadar olan tüm süreçlerinde ekonomik ve çevresel kayıplar yaşanmaktadır. Kaynakların kullanımı sırasında en az kayıpla işlenmesi ve oluşan gıda atıklarının uygun şekillerde geri ... -
Vegan yaşam tarzını benimseyen bireylerin karşılaştığı psikososyal risk faktörleri
(Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2024)İnsanlar etik, ekolojik, dini veya sağlık temelli motivasyonlar sebebiyle vejetaryen ve vegan beslenmeye geçiş yapmaktadır. Vejetaryen beslenme tarzının kendi içerisinde birçok çeşidi bulunmaktadır. Fakat bu diyet çeşitlerinin ... -
Perceived overqualification: evaluation for gastronomy students
(2023)One of the important elements for the food and beverage industry to carry out its activities successfully is the performance of the employees. Since it is a labor-intensive industry, employees become even more important. ... -
A new enzymatic clarification method for pomegranate juice: Removal of defects and improvement of quality by tannase, lactonase and papain
(Elsevier, 2024)Effects of clarification with "tannase," "tannase+lactonase," "papain," "aspartic protease" and "tannase+lactonase+papain" on defects (turbidity, sediment and color loss) and important constituents (phenolics, anthocyanins, ... -
Review of process and extraction effects on the bioavailability of anthocyanins in grapes
(Ankara University, 2024)Grapes are widely consumed worldwide in various forms, including fresh and dried, or processed into products like juice, vinegar, wine, and so on. Anthocyanins, mainly found in grapes, are responsible for various ... -
The mediator role of customer satisfaction in the effect of gastronomic image on behavioral intention
(Escola Superior Gestao, 2024)In recent years, it has become evident that gastronomic tourism plays a crucial role in destination development. The primary objective of this study is to investigate the impact of a destination's gastronomy image on ... -
Does trust in vaccination affect eating out behavior?: An application on local people
(2023)The aim of this study is to reveal trust in vaccination and intention to eating out bahavior. There may be many variables among the reasons why people choose to eat out. However, it is reasonable to think that the food and ... -
Attractiveness Centrality: A new centrality formula for travel planning
(2023)This current study aims to establish a new centrality formula for tourism destinations in effective travel planning. Based on network analysis, the results provide several formulas for measuring centrality derived from ... -
Rize gastronomik kimliğinin arz yönlü destinasyon rekabetçiliğinde destinasyon itibarının aracı rolü
(Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, 2023)Günümüz turist eğilimlerinde değişimlerin olduğu gözlenmektedir. Yaşanan bu değişimler turistlerin tercihlerini etkilereyek, klasik turizm türlerinden ziyade eşsiz ve otantik deneyimler yaşamaya yöneltmiştir. Yeni ... -
Investigating the content and bioaccessibility of phenolic compounds in roots of Rosa canina L. and Rosa pimpinellifolia L.
(Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 2023)Rosehip is among the most important plants with high economic value, mainly used in foods and beverages from ancient times to the present. In this study, Rosa canina L. and Rosa pimpinellifolia L. roots, consumed as tea ... -
Increase in colour stability of pomegranate juice against 5-hydroxymethylfurfural (HMF) through copigmentation with phenolic acids
(Wiley, 2023)BACKGROUNDAnthocyanins are responsible for both attractive colour of pomegranate juice (PJ) and its health-promoting effects against cancer and coronary heart disease. However, 5-hydroxymethylfurfural (HMF) at some ... -
Effect of drying treatments on the global metabolome and health-related compounds in tomatoes
(Elsevier, 2022)Drying fruits and vegetables is a long-established preservation method, and for tomatoes, in most cases sundrying is preferred. Semi-drying is relatively a new application aimed to preserve better the original tomato properties. ... -
Gastronomi turizmi kapsamında lezzetin izinde kokulu üzüm
(Gümüşhane Üniversitesi, 2022)Anadolu, binlerce yıllık geçmişiyle üzümün anavatanı ve gen merkezi konumundadır. Bu coğrafyada yaşayan her medeniyet üzümü ve üzümden elde ettikleri ürünleri mutfak kültürlerinin içine almışlar ve mutfak kültürlerini ... -
Rize yerel halkının yeni Rize Artvin havalimanı’ndan beklentileri
(2022)Bir destinasyonda havayolu ulaşımının gelişmesi, o destinasyonun bölgesel, ulusal ve uluslararası çapta iyileşmesine katkı sunmaktadır. Ancak havayolu ulaşımının destinasyona sağladığı olumlu etkilerin yanı sıra olumsuz ... -
Covid -19 küresel salgın sürecinde turizm işletmelerinin kriz yönetim uygulamaları ile işletme performansı arasındaki ilişkide iyimserliğin düzenleyici rolü: TR90 bölgesi örneği
(Gaziantep Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada COVID-19 küresel salgını ile turizm endüstrisi ilişkilendirilmiştir. Bunun önemli nedenleri arasında; salgının sebep olduğu seyahat kısıtlamaları ve turizm sektöründe bazı işletmelerin faaliyetlerine ... -
Yerel halkın alternatif bir turizm türü olarak heliski turizmine yönelik algısının heliski turizmi desteğine etkisi: Rize örneği
(Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, 2022)Bu araştırmada Rize’de ikamet eden yerel halkın heliski turizminin gelişimine bağlı olarak ortaya çıkan pozitif etkilere yönelik algısı ve bu algıların heliski turizminin gelişimine verdikleri destek üzerindeki etkisini ...