Yayın tarihi için Ardeşen Turizm Fakültesi listeleme
Toplam kayıt 36, listelenen: 21-36
-
Novel cold process applications for the preservation of bioactive components of several natural functional foods
(Elsevier, 2022)Abstract These studies include some novel cold unit operation applied on bioactive foods. There are some novel cold unit operations applied on bioactive foods like fish, pollen, and white in literature. In this regard, ... -
X, Y, Z jenerasyonundaki kadınların yalnız seyahat eden kadın turistlere bakış açısının seyahat niyetine etkisi: TR90 bölgesi örneği
(2022)Turizm kaynaklarına erişimde ve turistik seyahatlerde kadınlar ve erkekler eşit hak ve özgürlüklere sahip olmasına rağmen Türkiye‟de ve dünya genelinde hâkim olan bir eşitsizlik anlayışının söz konusu olduğu söylenebilir. ... -
Tabak prezantasyonunun kötü görünümlü yiyeceklerin kabulüne etkisi: Şırdan örneği
(2022)Bu çalışma, görünümü sebebiyle tüketimi tercih edilmeyen yemeklerin estetik değeri bulunan sunumlar yoluyla kabulünün artırılmasını ele almaktadır. Bu kapsamda kötü görünümlü yemekleri temsilen şırdan dolması, yenilikçi ... -
Biochemical content of cherry laurel (Prunus laurocerasus L.) fruits with edible coatings based on caseinat, Semperfresh and lecithin
(TÜBİTAK, 2022): Cherry laurel is one of the most important cherry species and naturally grown in Black sea region in Turkey. Its fruits are sold at high price in local markets in northern parts of Turkey. Cherry laurel fruits are very ... -
Olguların ağız tadıyla ifadesi: Türk halk kültüründe acı, tatlı ve tuzlu
(Geleneksel Yayıncılık, 2022)The concepts of bitter, sweet, sour, and salty have an important place in expressing the tastes of food as four basic taste elements. Besides the meanings they represent in the frame of different tastes, they are used as ... -
Yerel halkın alternatif bir turizm türü olarak heliski turizmine yönelik algısının heliski turizmi desteğine etkisi: Rize örneği
(Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, 2022)Bu araştırmada Rize’de ikamet eden yerel halkın heliski turizminin gelişimine bağlı olarak ortaya çıkan pozitif etkilere yönelik algısı ve bu algıların heliski turizminin gelişimine verdikleri destek üzerindeki etkisini ... -
Covid -19 küresel salgın sürecinde turizm işletmelerinin kriz yönetim uygulamaları ile işletme performansı arasındaki ilişkide iyimserliğin düzenleyici rolü: TR90 bölgesi örneği
(Gaziantep Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada COVID-19 küresel salgını ile turizm endüstrisi ilişkilendirilmiştir. Bunun önemli nedenleri arasında; salgının sebep olduğu seyahat kısıtlamaları ve turizm sektöründe bazı işletmelerin faaliyetlerine ... -
Rize yerel halkının yeni Rize Artvin havalimanı’ndan beklentileri
(2022)Bir destinasyonda havayolu ulaşımının gelişmesi, o destinasyonun bölgesel, ulusal ve uluslararası çapta iyileşmesine katkı sunmaktadır. Ancak havayolu ulaşımının destinasyona sağladığı olumlu etkilerin yanı sıra olumsuz ... -
Gastronomi turizmi kapsamında lezzetin izinde kokulu üzüm
(Gümüşhane Üniversitesi, 2022)Anadolu, binlerce yıllık geçmişiyle üzümün anavatanı ve gen merkezi konumundadır. Bu coğrafyada yaşayan her medeniyet üzümü ve üzümden elde ettikleri ürünleri mutfak kültürlerinin içine almışlar ve mutfak kültürlerini ... -
Effect of drying treatments on the global metabolome and health-related compounds in tomatoes
(Elsevier, 2022)Drying fruits and vegetables is a long-established preservation method, and for tomatoes, in most cases sundrying is preferred. Semi-drying is relatively a new application aimed to preserve better the original tomato properties. ... -
Increase in colour stability of pomegranate juice against 5-hydroxymethylfurfural (HMF) through copigmentation with phenolic acids
(Wiley, 2023)BACKGROUNDAnthocyanins are responsible for both attractive colour of pomegranate juice (PJ) and its health-promoting effects against cancer and coronary heart disease. However, 5-hydroxymethylfurfural (HMF) at some ... -
Investigating the content and bioaccessibility of phenolic compounds in roots of Rosa canina L. and Rosa pimpinellifolia L.
(Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 2023)Rosehip is among the most important plants with high economic value, mainly used in foods and beverages from ancient times to the present. In this study, Rosa canina L. and Rosa pimpinellifolia L. roots, consumed as tea ... -
Rize gastronomik kimliğinin arz yönlü destinasyon rekabetçiliğinde destinasyon itibarının aracı rolü
(Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, 2023)Günümüz turist eğilimlerinde değişimlerin olduğu gözlenmektedir. Yaşanan bu değişimler turistlerin tercihlerini etkilereyek, klasik turizm türlerinden ziyade eşsiz ve otantik deneyimler yaşamaya yöneltmiştir. Yeni ... -
Attractiveness Centrality: A new centrality formula for travel planning
(2023)This current study aims to establish a new centrality formula for tourism destinations in effective travel planning. Based on network analysis, the results provide several formulas for measuring centrality derived from ... -
Does trust in vaccination affect eating out behavior?: An application on local people
(2023)The aim of this study is to reveal trust in vaccination and intention to eating out bahavior. There may be many variables among the reasons why people choose to eat out. However, it is reasonable to think that the food and ... -
The mediator role of customer satisfaction in the effect of gastronomic image on behavioral intention
(Escola Superior Gestao, 2024)In recent years, it has become evident that gastronomic tourism plays a crucial role in destination development. The primary objective of this study is to investigate the impact of a destination's gastronomy image on ...